Home Mens en Gezondheid Helder en witte tanden

Helder en witte tanden

DELEN

Witte tanden zijn een symbool van kracht en gezondheid van het hele lichaam. Daarom willen veel mensen helder witte tanden. Tandheelkunde kent tegenwoordig verschillende methoden voor het bleken van tanden. De tandkleur is een individueel kenmerk van de mens en kan door verschillende factoren worden beïnvloed. Daarom is het verstandig om voor elke behandeling naar uw tandartspraktijk te gaan om erachter te komen waarom het gebit ontoereikend is. Pas na zo’n diagnose kunnen veelbelovende therapieën worden aanbevolen.

Wat zijn en hoe ontwikkelen zich tandvlekken?

Men maakt een onderscheid tussen interne en externe verkleuringen van de tanden.
Interne verkleuring treedt op wanneer de tand wordt gepenetreerd door ontkleurende stoffen. Reeds tijdens de tandontwikkeling van het kind kunnen kleurstoffen zich ophopen in de tanden. Ook ziektes zoals geelzucht kan de kleur van de tanden veranderen bij kinderen en volwassenen. Meer oorzaken van kleurveranderingen zijn: geneesmiddelinname, bloed, leveraandoening of ondervoeding (vitamine, calcium, fosfaat).

Externe tandvlekken zijn afzettingen op het tandoppervlak, die vaak worden veroorzaakt door het gebruik van tabak, rode wijn, koffie of thee. Maar zelfs medicijnen (ijzer- of nitraatbevattende preparaten) kunnen de oorzaak zijn van externe tandverkleuring. Tandverkleuring kan ook gewoon ouderdomsgerelateerd zijn: na verloop van tijd slijt het glazuur geleidelijk weg en glijdt het onderliggende geelachtige dentine door.

Tijdens het bleken wordt een bleekmiddel in contact gebracht met de vervuilende tand. Het bleekmiddel veroorzaakt de vernietiging van de vervuiling via een chemische reactie. Men maakt een onderscheid tussen het bleken van vitale (levende) en devitale (dode) tanden. Terwijl levende tanden alleen op het tandoppervlak kunnen worden gebleekt, dode tanden kunnen ook van binnenuit worden witgemaakt door bleekmiddel op te nemen. De werkzame stof die in de bleekmiddelen wordt gebruikt, is overwegend waterstofperoxide.

U kunt zelf thuis tanden bleken:

De patiënt krijgt het benodigde gereedschap voor bleken voor thuisgebruik. Hij moet dagelijks een aangepaste rail vullen met bleekgel en deze dan een bepaalde tijd dragen. Er moet ongeveer 2 – 3 weken gebruikt worden voor de resultaat.

Bleken door mondhygienist:

Hier wordt het bleken uitgevoerd in de tandartspraktijk en worden sterk geconcentreerde, snelwerkende bleekmiddelen gebruikt. Met deze methode kan het succes van het bleken onmiddellijk worden gecontroleerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here