Home Huis en Tuin Hoeveel kost een hond per maand?

Hoeveel kost een hond per maand?

DELEN

Voordat je een hond als huisdier adopteert, is het belangrijk om te beseffen dat het houden van een hond geld kost.

De kosten van een hond variëren afhankelijk van het ras, de grootte en de gezondheid. Allereerst zijn er de aanschafkosten, waarbij zuivere rashonden doorgaans duurder zijn dan gemengde rassen. Daarnaast zijn er maandelijkse en jaarlijkse kosten.

Deze kosten kunnen sterk variëren, afhankelijk van de keuze voor duur voer en de grootte van de hond. Bij goedkoper voedsel en een kleine hond geldt uiteraard een lagere ondergrens.

Een hond kan tussen de 10 en 13 jaar oud worden, afhankelijk van het ras en de grootte.

Hoeveel kost een hond per maand?
De volgende kosten geven een globaal overzicht van de maandelijkse of jaarlijkse uitgaven. Deze gegevens zijn niet specifiek voor elke hond en situatie, maar dienen voornamelijk als richtlijn.

Wat zijn de kosten voor een hond?

1-Eten
2-Dierenarts
3-Hondenbelasting
4-Basisuitrusting
5-Speelgoed
6-Hondenschool (optioneel)
7-Honden aansprakelijkheidsverzekering (Optioneel)


Maandelijkse kosten

1. Eten

De voedingskosten variëren meestal tussen 3 en 90 euro per maand, afhankelijk van de grootte en de behoeften van de hond. Als je hond een grote omvang heeft en speciaal voer nodig heeft, zullen de voedingskosten het grootste deel van de jaarlijkse uitgaven beslaan. Over het algemeen heeft een kleine hond minder voedsel nodig dan een grote hond, waardoor de voerkosten voor een kleine hond natuurlijk lager liggen dan die voor een grote hond.

2. Dierenarts

De jaarlijkse kosten voor meervoudige vaccinaties, compacte vaccins en ontwormingsbehandelingen bedragen doorgaans ongeveer 55-120 euro per jaar. Deze vaccinaties en ontwormingen zijn essentieel voor de gezondheid van je hond en vormen gebruikelijke uitgaven om ervoor te zorgen dat je trouwe viervoeter gezond blijft.

vaccinaties (ongeveer 50 euro per jaar)
Het jaarlijkse vaccin omvat meestal bescherming tegen verschillende ziekten tegelijkertijd, bijvoorbeeld de 6-voudige vaccinatie:
– hondenziekte (virusinfectie)
– Parvovirosis (infectieuze virale infectie)
– H.c.c. (Hepatitis)
– Leptospirose (infectieziekte)
– Kennelhoest (luchtweginfectie) en
– hondsdolheid (virusinfectie)

De kosten voor de vaccinatie bedragen doorgaans ongeveer 50 euro per jaar. Vaccinaties kunnen onderwerp zijn van uiteenlopende meningen. Net als mensen kunnen sommige honden niet goed reageren op bepaalde vaccinaties. Aan de andere kant kunnen vaccinaties je hond beschermen tegen ziekten die dodelijk kunnen zijn. Ongeacht de verschillende meningen is het belangrijk om je hond in ieder geval te laten vaccineren tegen hondsdolheid. Als een hond hondsdolheid heeft en een mens bijt, kan dit levensbedreigend zijn voor de mens.

ontwormen (ongeveer 5-30 euro per jaar)
Hoe vaak een hond ontwormd moet worden, hangt af van hoe vaak de hond dingen eet die hij niet zou moeten eten, zoals iets dat hij langs de weg vindt. Als hij dit frequent doet, is het aan te raden om hem elke drie maanden te ontwormen. Andere honden hebben mogelijk slechts één ontwormingskuur per jaar nodig. De kosten zijn afhankelijk van het gewicht van de hond, aangezien zwaardere honden een actievere ontwormingsbehandeling nodig hebben. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag tussen de 5 en 30 euro per ontworming.

Operaties en andere kosten
Een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen is de castratie van mannelijke honden. De kosten hiervan bedragen meestal meer dan 100 euro. Andere operaties, zoals het trekken van een tand, kunnen ook snel meer dan 100 euro kosten. Een heupoperatie onder narcose kost vaak meer dan 1.000 euro. Daarnaast kunnen er laboratoriumkosten zijn voor bloedonderzoek, maar deze kosten kunnen sterk variëren en kunnen niet specifiek in euro’s worden uitgedrukt vanwege hun verschillende aard.

3. Hondenbelasting

De jaarlijkse hondenbelasting varieert van gemeente tot gemeente en kan gemiddeld tussen 0 en 116 euro liggen. Het is verplicht voor iedereen die een hond heeft om hondenbelasting te betalen, tenzij dit specifiek niet het geval is in bepaalde gemeenten.

Hondenbelasting: waarom en waarvoor?
Vroeger was hondenbelasting oorspronkelijk een vorm van luxebelasting en bestaat vandaag de dag nog steeds. De oorspronkelijke reden hierachter was dat iedereen die zich het plezier van het houden van een hond kan veroorloven, ook moet bijdragen aan de gemeenschappelijke kosten.

Hoeveel kost een hondenbelasting?

• Minder duur in kleine gemeenschappen, duurder in grote steden
Het bedrag van de belasting bepaalt de gemeente en is overal anders. In kleine gemeenschappen kost het vaak minder geld dan in grote steden. Op het platteland kun je een hondentaks verwachten tussen de 0 en 40 euro voor een hond, in de stad echter al met 65 tot 116 euro.

Gemeenten die meer dan 100 euro per jaar kosten:

Gemeente tarief 1e hond tarief 2e hond tarief 3e hond
‘s-Gravenhage / Den Haag € 116,28 € 182,28 € 231,12
Almere € 108,40 € 108,40 € 108,40
Binnenmaas € 101,75 € 152,60 € 152,60
Breda € 102,50 € 172,50 € 172,50
Groningen € 121,80 € 180,60 € 243,60
Hendrik-Ido-Ambacht € 117,84 € 193,32 € 193,32
Hilversum € 101,52 € 170,16 € 233,52
Katwijk € 109,20 € 109,20 € 109,20
Losser € 101,16 € 151,80 € 202,68
Nijmegen € 111,62 € 167,59 € 167,59
Noordwijk € 108,36 € 161,16 € 213,96
Noordwijkerhout € 109,92 € 163,32 € 216,72
Tilburg € 108,26 € 153,55 € 182,40
Zeist € 102,00 € 163,20 € 265,20


Gemeenten zonder hondenbelasting:

In Nederland hoef je bij 152 gemeenten geen honden belasting te betalen o.a.:

Aa en Hunze, Aalburg, Achtkarspelen, Albrandswaard, Alphen-Chaam, Ameland, Amsterdam, Appingedam, Arnhem, Assen, Beemster, Bellingwedde, Berg en Dal, Bergeijk, Bergen (L.), Bergen (NH.), Berkelland, Bernheze, Best, Bladel, Blaricum, Bloemendaal, Boekel, Borger-Odoorn, Boxmeer, Boxtel, Bronckhorst, Brummen, Coevorden, Cranendonck, Cuijk, Dantumadiel, De Fryske Marren, De Marne, De Wolden, Delft, Den Helder, Diemen, Dinkelland, Dongeradeel, Drechterland, Drimmelen, Eemsmond, Eersel, Elburg, Emmen, Enkhuizen, Ferwerderadiel, Franekeradeel, Grootegast, Haaren, Halderberge, Haren, Hattem, Heerde, Heerhugowaard
Heeze-Leende, Heiloo, het Bildt, Hillegom, Hilvarenbeek, Hof van Twente, Hollands Kroon
Hoogeveen, Hoogezand-Sappemeer (Midden-Groningen), Horst aan de Maas, Huizen, Kaag en Braassem, Laarbeek, Landerd, Landsmeer, Langedijk, Leek, Leiden, Lingewaal, Littenseradiel, Lochem, Maassluis, Marum, Meierijstad, Menameradiel, Menterwolde (Midden-Groningen), Meppel, Midden-Delfland, Midden-Drenthe, Midden-Groningen, Mill en Sint Hubert, Moerdijk, Montfoort, Neerijnen, Nieuwegein, Nieuwkoop, Noordoostpolder, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Nunspeet, Oirschot, Oldambt, Oldebroek, Olst-Wijhe, Onderbanken, Ooststellingwerf, Opsterland, Oude IJsselstreek, Papendrecht, Peel en Maas, Putten, Raalte, Renswoude, Reusel-De Mierden, Ridderkerk, Roosendaal, Rotterdam, Rozendaal, Rucphen, Schagen, Schiermonnikoog, Schijndel (Meierijstad), Sint Anthonis, Sint-Oedenrode (Meierijstad), Slochteren (Midden-Groningen), Son en Breugel, Stadskanaal, Súdwest-Fryslân, Ten Boer, Terschelling, Texel, Teylingen, Tubbergen, Tynaarlo, Tytsjerksteradiel, Uden, Valkenswaard, Veendam, Veghel, Venray, Vlagtwedde, Vlieland, Voorst, Vught, Waalre, Weesp, Westerveld, Westland, Weststellingwerf, Wierden, Winsum, Winterswijk, Zederik, Zeewolde, Zoeterwoude, Zuidhorn, Zwolle

4- Basisuitrusting

Vanaf 80 euro (startset) beginnen de prijzen. Er is een grote variatie in prijzen, van eenvoudige geruite dekens tot luxe designer hondenbedden met kostbare Swarovski-stenen, er is voor elk wat wils. Een basis “startset” is beschikbaar vanaf ongeveer 80 euro. Hoewel er zeker goedkopere uitrusting te vinden is, gaan ze vaak minder lang mee en kan het nodig zijn om op den duur nieuwe items aan te schaffen.

De basisuitrusting omvat:
– kosten voor apparatuur
– Halsband, hondentuig
– Hondenriem
– Hondendeken
– Hondenmanden
– Water en voerbak
– Transportkist
– Adreskaartje
– Hondenborstel, hondenkam
– Vlooienkam
– Hondenshampoo

Hondenmand
De mand is de comfortzone van je hond, zijn eigen kleine koninkrijk. Het is belangrijk dat hij zich hier na een wandeling comfortabel voelt en een goede dut kan doen. Het is essentieel dat de mand voldoet aan de behoeften van je hond, of het nu voldoende ruimte biedt en geschikt is voor hem. Het is niet verstandig om een mand te kiezen puur op basis van schattigheid, als je hond zich er ongemakkelijk in voelt. Er zijn uitstekende “standaard” manden beschikbaar, maar ook meer ongebruikelijke opties zoals verwarmde hondenbedden, orthopedische bedden of zelfs milieuvriendelijke keuzes. Of je daadwerkelijk voor deze soort manden kiest, is een persoonlijke beslissing die iedereen voor zichzelf moet maken.

Hondenkleding
• Kostuums en vermommingen
Kleding voor honden hoeft niet altijd gerelateerd te zijn aan Halloween of carnaval, hoewel er zeker grappige en schattige kostuums beschikbaar zijn. Als uw hond deelneemt en u het leuk vindt om hem aan te kleden, kunt u het proberen. Het is echter belangrijk om uw hond niet te dwingen om dit te doen als hij er ongemakkelijk mee is.

• Kleding voor slecht weer

Jassen, pootbeschermers en regenjassen zijn nuttig om je hond te beschermen en warm te houden tijdens koude en natte weersomstandigheden. Ze zijn vooral ideaal voor kleine honden (vooral die onder de 5 kg), honden met een korte vacht en/of weinig lichaamsvet, omdat deze dieren sneller afkoelen. Ze zijn ook waardevol voor zieke honden of honden die vatbaar zijn voor ziekten, evenals voor mensen die vaak met hun hond naar buiten gaan. Reddingsvesten voor honden zijn ook een uitstekende uitvinding, vooral wanneer het vroeg in de winter al donker wordt. Stel je voor dat je hond losbreekt en de straat op rent. Met een veiligheidsvest kan hij beter zichtbaar zijn en mogelijk op tijd gezien worden.

Halsbanden
Er zijn inderdaad veel mooie kragen en harnassen beschikbaar, maar niet allemaal zorgen ze ervoor dat je hond zich comfortabel voelt. Halsbanden zijn gemakkelijk om te doen, maar over het algemeen is een hondenharnas comfortabeler voor je hond. Als je hond de neiging heeft om aan de lijn te trekken, kan een halsband veel druk op de nek veroorzaken, wat pijnlijk kan zijn. Met een hondenharnas wordt de riem aan de achterkant bevestigd en wordt de trekkracht gelijkmatig verdeeld. Dit zorgt voor meer comfort en minder belasting op de nek van je hond.

Adreslabels, adreshoezen
Zelfs als je hond een microchip heeft, is het handig om een extra adreslabel te gebruiken. Waarom? Het uitlezen van de microchip vereist een speciaal apparaat, terwijl je met een adreslabel het adres direct kunt aflezen. Bovendien, als het merk, de hanger of de mouw kwijtraakt, hoef je je hond geen moment uit het oog te verliezen. Deze labels zijn meestal slechts 3-4 cm lang, ze hinderen je hond niet en kunnen gemakkelijk aan de kraag of het harnas worden bevestigd. Kies degene die het beste bij jou en je hond past.

EU-huisdierenpaspoort en microchip (ongeveer 30-50 euro)
Als je je hond meeneemt naar een ander land, heeft hij een EU-huisdierenpaspoort en een chip nodig. Het huisdierenpaspoort bevat essentiële informatie. De chip wordt onder de huid van de hond geïmplanteerd en bevat een uniek 15-cijferig nummer voor identificatie. De totale kosten voor beide bedragen ongeveer 30 euro.

De volgende informatie wordt genoteerd in het dierenpaspoort:
eigenaar:
Naam en adres
dier:
Foto (indien gewenst):
naam:
soort:
geslacht:
geboortedatum:
jas jurk:
Microchip nummer met datum van implantatie:
Vaccinaties met datum en informatie over geldigheid en dierenarts:

5- Speelgoed

Het apporteren van stokken is een geweldig spel dat geen cent kost.
Maar niet elke hond vindt het leuk om met stokken te spelen. Sommigen geven de voorkeur aan hondenspeeltjes die hun intelligentie bevorderen. De ene hond vindt het leuk om terug te halen, terwijl de ander graag kauwt op een touw. Elke hond is anders en welk speelgoed hij leuk vindt, kan alleen worden ontdekt door het uit te proberen. Natuurlijk zijn er ook duurdere speeltjes beschikbaar, maar dat maakt de hond niet uit. Het maakt hem niet uit of het speelgoed duur is of er bijzonder fraai uitziet. Het belangrijkste is dat het leuk is om mee te spelen.

Honden speelgoeden:
-Piepende dieren
-Kong
-Spel touw
-Ballen en frisbees
-Behendigheidsspeelgoed
-Fetch speelgoed

Honden die graag dingen uit elkaar halen of apporteren, genieten van piepende en pluche speelgoeddieren. Ook een speelgoedtouw gemaakt van katoen is zeer veelzijdig, omdat de hond ermee kan apporteren, erop kan kauwen, het kan “begraven” (of verstoppen) of eraan kan trekken. Dit soort touw is verkrijgbaar met of zonder bal. Balletjes en frisbees zijn ook ideaal voor honden die graag apporteren. Het is echter belangrijk dat deze alleen buitenshuis worden gebruikt om schade aan het interieur te voorkomen.

Intelligence Toy
Kong is een intelligentiespeeltje dat populair is bij bijna alle honden. Binnenin zitten heerlijke snacks die de hond kan bevrijden met zijn poot en snuit. Hierdoor wordt hij mentaal uitgedaagd, omdat hij moet nadenken over hoe hij bij het eten kan komen. Dit spel spreekt de meeste honden veel meer aan dan simpelweg in hun mand te liggen en hun eten zonder enige moeite te krijgen.

Voor sommige hondenbezitters die intensief willen trainen met hun hond, is behendigheidsspeelgoed interessant. Behendigheid, afkomstig uit het Engels, verwijst naar behendigheid en vaardigheid. Dit type speelgoed omvat bijvoorbeeld hindernissen, ringen, tunnels of slalompalen.

6- Vakantie zorg 

De kosten variëren meestal tussen 10 en 25 euro per uur en ongeveer 10-50 euro per dag. Als je je hond niet mee kunt nemen op vakantie, kun je hem niet zomaar thuis achterlaten. Hij heeft immers dagelijks uitlaten en verzorging nodig.

Een hondenschool legt de basis voor een harmonieus samenleven, maar vereist ook consistent gedrag en assertiviteit van de eigenaar. De kosten kunnen sterk variëren. Het is het beste om enkele hondenscholen in de buurt te bezoeken en daar informatie te krijgen.

Hondenoppas en hondenpension
Er zijn honden die graag met hun baasje reizen, maar lange autoritten en vliegreizen kunnen vaak stressvol zijn voor het dier. Dit geldt vooral als de hond wat ouder is of gezondheidsproblemen heeft.

Ideaal zou zijn als de trouwe viervoeter bij familie of vrienden kan verblijven die op een verantwoorde en liefdevolle manier voor hem kunnen zorgen. Helaas heeft niet iedereen deze mogelijkheid. Dus wat moet je doen als je je hond niet mee op vakantie kunt nemen?

Hondenoppas service
Er zijn veel hondenoppassers die met liefde voor de honden van anderen zorgen. Ze nemen ze mee voor wandelingen, voeren ze en spelen met ze. Sommige oppassers bieden zelfs verzorging aan of hebben speciale training om de honden te trainen (naast hun hondengeleider-licentie).

De kosten worden meestal per uur berekend en liggen tussen €10 en €25. Een groot voordeel is dat de hond in zijn vertrouwde omgeving is met bekende geuren. Het nadeel is dat hij enkele uren per dag alleen is, tenzij je betaalt voor fulltime verzorging. In veel gevallen kan er overeenstemming worden bereikt over een iets hogere totaalprijs bij een groot aantal uren.

Hondenpension
Kosten: €10-€50 per dag
Over het algemeen is dit de laatste keuze. Voor de hond is het een volledig onbekende omgeving met vreemde mensen en meestal andere dieren. Dit kan veel stress veroorzaken. Maar er zijn ook goede pensions die goed voor de dieren zorgen.

Sommige pensions rekenen ongeveer €10-€20 per dag, terwijl anderen €30-€50 vragen. Maar duur betekent niet altijd goed. Het is het beste om twee of drie pensions in de buurt te bezoeken en met de eigenaren te praten. Op die manier krijg je een idee of je eigen hond daar in goede handen zal zijn.

7-Aansprakelijkheidsverzekering voor honden

De kosten bedragen doorgaans ongeveer 40-60 euro per jaar.

Waarom de hond verzekeren?
Zelfs goed opgevoede honden kunnen iets beschadigen, zoals meubels kapot bijten of schoenen verscheuren. Als een hond onverwachts opspringt tegen een (oudere) persoon en deze ten val brengt, kan dit leiden tot letsel, zoals botbreuken. In sommige gevallen kan de hond zelfs een verkeersongeval veroorzaken als hij ontsnapt en de straat op rent. Hoewel een hondenbeet zeer zeldzaam is bij goed opgevoede honden, is het niet volledig uitgesloten.
Dus wat gebeurt er als de hond schade of letsel veroorzaakt? De eigenaar van de hond is verantwoordelijk voor de kosten. Als de eigenaar een hondenverzekering heeft, dekt deze de kosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here