Home Reizen Veilig boeken via Airbnb, lees eens onze tips

Veilig boeken via Airbnb, lees eens onze tips

DELEN

Airbnb biedt reizigers particuliere accommodatie, maar het platform trekt ook criminelen aan. Door onze tips te volgen kunt u veiliger boeken via Airbnb.

Stefan K. wilde oudejaarsavond vieren met vrienden in de bergen. Bij Airbnb heeft hij iemand gevonden. Maar in plaats van rechtstreeks via het platform te boeken, droeg hij het bedrag van meer dan 2500 euro over naar een buitenlandse rekening. Het resultaat was niet zo leuk voor Stefan: de accommodatie bestond niet en het geld was weg..

De zaak van Stefan laat zien: Platforms zoals Airbnb brengen niet alleen particuliere verhuurders en reizigers bij elkaar, maar trekken ook oplichters aan. Er is vrijwel geen fraude met Airbnb, omdat de accommodatie niet via Airbnb geboekt werd. Een speciale afdeling van het bedrijf met 250 werknemers zorgt voor dergelijke problemen.

Tips voor een veilige boeking via Airbnb:

1. Geverifieerde identificatie

Iedereen die zich registreert bij Airbnb kan worden geverifieerd. Aan de ene kant kan dit bijvoorbeeld via sociale netwerken worden gedaan zoals Facebook en LinkedIn. De identificatie gebeurt dan via het Facebook-profiel. Het vermogen om vals te spelen op identiteit kan dus aanzienlijk worden verminderd. Maar ook een gescand ID dient als bewijs. Airbnb’ler krijgt de badge “Verified Identification” in hun profiel.

2. Recensies zijn een goede indicator

Accommodaties die er fantastisch uitzien maar zeer goedkoop zijn, daar moet je 2 keer nadenken vooral als dit huis of appartement niet beoordeeld is. Recensies zijn alleen mogelijk via boekingen en verhogen zo het vertrouwen in de aanbieder. Bovendien zijn de beoordelingen handig voor de geïnteresseerde. Of het appartement zich in een drukke straat bevindt, hoe goed de verbinding met de openbaar vervoer is, zijn er goede restaurants in de buurt? Enz… Leveranciers die al een aantal recensies hebben ontvangen, zijn betrouwbaarder dan accommodaties zonder recensies.

Een accomodatie in Isla Mujeres (Mexico) die al 159 keer beoordeeld is.

3. Foto’s creëren vertrouwen

Simpele foto’s zijn essentieel bij Airbnb. Aantal foto’s van de accomodatie, wazig gemaakt door een camera van een mobiele telefoon, kunnen nauwelijks een vakantiegevoel geven. Fraudeurs weten dat ook. Ze gebruiken mooie foto’s, die te vinden zijn op het internet.

TIP: Je kunt een afbeelding op het internet controleren of het op meerdere sites gebruikt zijn.
1-Sla de afbeelding op je computer op die je wilt controleren.
2-Open Google Afbeeldingen pagina
3-Sleep de afbeelding naar de Google pagina.
4-Je ziet nu alle websites met de zelfde afbeelding. Zo kun jij controleren of de afbeelding van de accommodatie echt is.
Airbnb biedt ook een fotoservice. Een fotograaf maakt professionele foto’s van de accommodatie, voor de verhuurder is dit aanbod gratis. De afbeeldingen zijn gemarkeerd met een watermerk ‘Geverifieerde foto’. Potentiële klanten herkennen: in dit appartement was al een Airbnb-fotograaf. Dat schept vertrouwen.

4. Boek alleen via het platform

Zowel de verhuurder als de gast betalen vergoedingen aan Airbnb. Verhuurders zullen een servicekost van drie procent van de huur moeten betalen . Voor gasten ligt deze vergoeding meestal tussen zes en twaalf procent. Als de gast of de verhuurder deze kosten niet wil betalen, probeert hij het direct bij de aanbieder te boeken. Maar dat brengt risico’s met zich mee.
Als de verhuurder het bedrag liever op een buitenlandse rekening of via overschrijvingen via Western Union wil ontvangen, is dit een bewijs van fraude.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here