Een behandeling tegen acne hangt voornamelijk af van de vorm van acne. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden, bijvoorbeeld of u een bijzonder gevoelige huid heeft of allergisch bent voor bepaalde stoffen. In ernstige gevallen moet de acnebehandeling met de dermatoloog worden gedaan. In milde gevallen kunt u proberen de symptomen zelf te verlichten. Lees hier alle belangrijke informatie en tips over acnebehandeling.
Verschillende manieren om acne te behandelen
Op de vragen “Wat helpt tegen acne?” en “Wat te doen tegen acne?” Er zijn geen algemene antwoorden, omdat voor elk huidtype verschillende behandelingsvormen worden aanbevolen. Ook moeten vorm en oorzaken van acne en individuele aandoeningen (zoals allergieën) worden overwogen als u met succes acne wilt behandelen.
De verschillende mogelijkheden van acnebehandeling zijn grofweg verdeeld in een externe (bijvoorbeeld met zalven en peeling) en een holistische (systemische) acnebehandeling met intern toegepaste geneesmiddelen.
Externe acne behandeling
Zalven, scrubs & Co.
In supermarkten en drogisterijen en ook zonder recept in de apotheek worden zalven, crèmes, waslotions en nog veel meer tegen acnebehandeling aangeboden. Voor milde acne vormen kan een dergelijke antibacteriële was en huidverzorgingsserie al helpen. In ernstige gevallen bieden ze echter onvoldoende hulp bij acne. Dus als je lang last hebt van acne, je huid voortdurend verslechtert, of je geestesziek bent met acne, moet je een dermatoloog raadplegen.
Voor externe acnebehandeling worden antibiotica voor acne (zoals erytromycine en clindamycine ) gebruikt in milde en matige gevallen, in de vorm van zalven en crèmes. Ze verminderen het aantal bacteriën op de huid .
Huid vernieuwende scrubs kunnen ook helpen bij lokale acnebehandeling. Ze zijn meestal gebaseerd op natuurlijke fruitzuren, de alfahydroxyzuren (AHA). Deze omvatten bijvoorbeeld melkzuur, citroenzuur, appelzuur, wijnsteenzuur en wijnsteenzuur. De scrubs worden aangebracht op de aangetaste huid, waar ze een bepaalde tijd mogen werken. Ze pellen de bovenste lagen van de huid af en voorkomen verhoorning van de huid. Hierdoor wordt de huid frisser en neemt het aantal mee-eters af. Het is belangrijk dat u de huid aanbrengt na het aanbrengen van een scrub.
Andere methoden voor externe acnebehandeling
Bij de dokter of in de schoonheidssalon worden andere vormen van externe acnebehandeling geadviseerd. Deze omvatten stomen , glazuur en de cosmetische opening en uiting van puistjes of abcessen. Nieuwere behandelingen zijn onder meer selectieve UV- lichttherapie en kleurlichttherapie die al enkele weken wordt gebruikt. Een bestralingsperiode duurt ongeveer 30 minuten, waarbij de huid afwisselend wordt bestraald met UVA- en UVB-straling of afwisselend met blauw en rood licht.
Een volledig nieuwe methode voor acnebehandeling is de zogenaamde microdermabrasie. Hier worden fijne kristallen onder hoge druk op de huid geschoten. Zo worden verhoorning geëlimineerd en de huid strakker.
Innerlijke acne behandeling
Medicamenteuze behandeling wordt alleen uitgevoerd in matige en ernstige gevallen. Het kost tijd, resultaten zijn niet van de ene dag op de andere te zien. Voor de meeste medicijnen verschijnen de eerste tekenen van verbetering van de symptomen van acne op zijn vroegst na zes tot acht weken.
In de meeste gevallen worden antibiotica gebruikt voor de behandeling van interne acne (bijvoorbeeld in de vorm van tabletten). Deze bestrijden de bacteriën, die de ontsteking van de puistjes veroorzaken. Antibiotica dienen echter niet als langdurige behandeling te worden gebruikt, anders kan resistentie ontstaan. Bovendien mogen zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en kinderen jonger dan twaalf jaar geen bepaalde antibiotica gebruiken (waaronder tetracyclines).
Een andere mogelijkheid voor acnebehandeling zijn vitamine A zuurderivaten (retinoïden) . Ze vechten tegen puistjes en mee-eters, maar helpen niet met een bacteriële infectie. Isotretinoïne wordt vaak gebruikt bij acne. Acne wordt vaak hormonaal veroorzaakt, dat wil zeggen, door de mannelijke geslachtshormonen (androgenen). Vrouwelijke geslachtshormonen en anti-androgenen kunnen dus bijdragen aan een verbetering van het uiterlijk van de huid. Dat is de reden waarom vrouwen vaak de anti-babypil voor acnebehandeling voorgeschreven krijgen. Er zijn speciale preparaten die zijn gebaseerd op anti-androgenen. Dat wil zeggen, niet alle anticonceptiepillen zijn geschikt voor acnebehandeling.
Voor vrouwen die kinderen willen krijgen, is de anti-babypil niet geschikt voor acnebehandeling. Het wordt ook niet gebruikt bij jongens en mannen met acne.
Homeopathie wordt ook gebruikt bij acnebehandeling, hoewel onderzoeken tot dusverre geen duidelijk bewijs van werkzaamheid hebben laten zien. Ook populair zijn Schussler zouten(mineraal zouten). Welke homeopathische toepassingen en Schuessler-zouten in een bepaald geval het meest geschikt zijn, moet worden besproken met een ervaren therapeut.
Home remedies voor acne
Huismiddeltjes zoals genezende aarde, tea tree olie of salie olie zijn al lang bekend. Ze kunnen vaak acne behandeling ondersteunen.
Tea tree olie is een natuurlijke etherische olie uit de theeboom . Het heeft een antibacterieel effect en wordt rechtstreeks op de ontstoken of rode huid aangebracht voor de behandeling van acne. Nadelen van tea tree olie zijn dat het erg intens ruikt en de huid kan irriteren.
Salie olie werkt ook tegen bacteriën die betrokken zijn bij dermatitis. Als onderdeel van de behandeling met acne, kunt u tien delen olijfolie mengen met een portie salie olie. Doe een paar druppels van dit mengsel op een watje en dep daarmee de geïnfecteerde gebieden. Herhaal dit meerdere keren per dag.
Een kamille-stoombad , zoals het meestal wordt gebruikt voor verkoudheid, opent de poriën en heeft een ontstekingsremmend effect. Hamamelis heeft een vergelijkbaar effect.
Het bekendste huisremedie voor acne is de genezende aarde. Acne patiënten gebruiken het vaak naast de bestaande medicamenteuze behandeling. Healing soil is beschikbaar als een kant-en-klare pasta of als een poeder dat moet worden gemengd met water. Breng het aan op de huid en laat het werken totdat het helemaal droog is. De huid is bevrijd van vet , talg en overtollig huidschilfers en wordt gestimuleerd voor een verhoogde doorbloeding.
Merk echter op dat helende klei de huid sterk uitdroogt. Mensen met een gevoelige of inherent zeer droge huid moeten na een genezende behandeling een goede gezichtscrème hebben.
Vaak wordt zink ook gebruikt om acne te bestrijden, meer specifiek zinkoxide. Het heeft een desinfecterend effect en kan worden gebruikt als een zalf of in tabletvorm. Met zinkzalven moet worden opgemerkt dat deze ook een sterk droogeffect hebben. Wanneer zink in tabletvorm wordt ingenomen, bestaat het risico dat er overtollig zink in het lichaam ontstaat. Zink verdringt andere mineralen en kan dan ernstige bijwerkingen hebben. Dus voordat u zinktabletten inneemt, moet u dit met uw arts bespreken.
Voeding bij acnebehandeling
Heel belangrijk is het dieet voor acne. Wetenschappers geloven dat zuivelproducten en een hoog glycemisch dieet, dat wil zeggen een dieet met veel zoetstoffen als chocolade, chips of honing, het uiterlijk van de huid kunnen verergeren. Hoewel dit niet voor alle mensen geldt, is het tot nu toe niet mogelijk om precies te bepalen wie een invloed op de huid heeft en wie niet. Uit voorzorg moet u tijdens de behandeling met acne voor uw dieet zorgen: eet goed, zorg voor voldoende inname van vitamines en vermijd voedingsmiddelen met veel vet.
Recente onderzoeken hebben ook aangetoond dat melkeiwitshakes, zoals atleten graag gebruiken om spiermassa op te bouwen na het sporten, het uiterlijk van de huid in acne verergeren.
Meer tips voor acnebehandeling
Als u de eerste tekenen van acne ervaart, moet u naar de arts gaan en met hem de beste behandelmethoden voor u bespreken.
Probeer niet zelf verschillende behandelmethoden te combineren. Veel van de genoemde behandelmethoden zijn onverenigbaar met elkaar. Bijvoorbeeld, het nemen van bepaalde antibiotica in combinatie met UV-straling kan ernstige bijwerkingen hebben. Andere geneesmiddelen kunnen ook van invloed zijn op de behandeling van acne. Vertel uw arts daarom over alle medicijnen die u gebruikt.
Veel websites raden acne behandeling met UV-straling onder de zonnebank of in de vorm van zonnebaden. Maar vermijd dit: UV-straling droogt de puistjes uit, maar laat ze niet verdwijnen. Op de lange termijn wordt de huid ook sneller verouderd en neemt het risico op huidkanker toe.
Wassen
Was je gezicht minstens twee keer per dag met een milde zeep. De pH van de zeep mag niet hoger zijn dan 5,5. Was je haar ook vaak, zorg ervoor dat je het niet in je gezicht hangt.
onderhouden
Behoud uw gezicht met producten die fruitzuren bevatten (zoals salicylzuur of melkzuur) die de behandeling van acne ondersteunen. Vocht inbrengende crèmes, zonnefilters en cosmetica moeten op waterbasis zijn, omdat crèmes met vette of vette crèmes en cosmetica poriën verstoppen en acne bevorderen. Bij een milde vorm van acne kan een niet-voorgeschreven huidverzorging door de apotheek heel nuttig zijn.
Behandel puistjes op de juiste manier
Duw niet zelf je pukkel naar buiten. Als puistjes onprofessioneel worden behandeld, worden ze gemakkelijk ontstoken en wordt de groei van nieuwe mee-eters gestimuleerd. Een schoonheidsspecialiste kan uw mee-eters behandelen voordat ze geïnfecteerd raken, en u ook adviseren over individuele huidverzorging.
Vermijd externe invloeden
Bescherm uw huid tegen sterk koud en direct zonlicht. Beide kunnen de acne op de lange termijn verergeren en het reeds behaalde succes van de acnebehandeling ongedaan maken.
welzijn
Welzijn speelt ook een belangrijke rol bij acne: een dieet met gezond, vitamine-rijk voedsel zoals hierboven vermeld is net zo belangrijk als voldoende hydratatie en regelmatige lichaamsbeweging. Probeer ook stress en opwinding te vermijden. Alleen als u zich fysiek en mentaal goed voelt, kan de acnebehandeling op de lange termijn succesvol zijn.
Vergoedingen van Zorgverzekeraars voor de acnebehandeling:
[su_spoiler title=”Vergoeding Acnebehandeling CZ (2018)” icon=”caret”]
Vergoeding Acnebehandeling CZ (2018) | ||
Aanvullende Verzekering | Vergoeding | Eigen risico |
Start | Geen vergoeding | nvt |
Basis | 230 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
Plus | 230 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
Top | 230 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
Jongeren | 230 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
Gezinnen | 230 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
50+ | 230 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
Kijk op CZ.nl voor de actuele vergoedingen en voorwaarden. |
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Vergoeding Acnebehandeling Zilveren Kruis (2018)” icon=”caret”]
Vergoeding Acnebehandeling Zilveren Kruis (2018) | ||
Aanvullende Verzekering | Vergoeding | Eigen risico |
Basis | Geen vergoeding | nvt |
Basis Plus | Geen vergoeding | nvt |
Aanvullend * | Geen vergoeding | nvt |
Aanvullend ** | Geen vergoeding | nvt |
Aanvullend *** | 230 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
Aanvullend **** | 230 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
Kijk op zilverenkruis.nl voor de actuele vergoedingen en voorwaarden. |
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Vergoeding Acnebehandeling Menzis (2018)” icon=”caret”]
Vergoeding Acnebehandeling Menzis (2018) | ||
Aanvullende Verzekering | Vergoeding | Eigen risico |
JongerenVerzorgd | 200 euro per jaar | nvt |
ExtraVerzogd1 | Geen vergoeding | nvt |
ExtraVerzogd2 | 200 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
ExtraVerzogd3 | 200 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
Aanvullend | Geen vergoeding | nvt |
Extra Aanvullend | Geen vergoeding | nvt |
Kijk op menzis.nl voor de actuele vergoedingen en voorwaarden. |
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Vergoeding Acnebehandeling VGZ (2018)” icon=”caret”]
Vergoeding Acnebehandeling VGZ (2018) | ||
Aanvullende Verzekering | Vergoeding | Eigen risico |
Basisverzekering | Als uw huisarts u verwijst naar een dermtoloog | U betaalt GEEN eigen risico |
Aanvullend Goed | 300 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
Aanvullend Beter | 500 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
Aanvullend Best | 700 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
Kijk op vgz.nl voor de actuele vergoedingen en voorwaarden. |
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Vergoeding Acnebehandeling DSW (2018)” icon=”caret”]
Vergoeding Acnebehandeling DSW (2018) | ||
Aanvullende Verzekering | Vergoeding | Eigen risico |
Basisverzekering | Geen vergoeding | nvt |
AV-Compact | Geen vergoeding | nvt |
AV-Student | 150 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
AV-Standaard | 150 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
AV-Top | 150 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
Kijk op dsw.nl voor de actuele vergoedingen en voorwaarden. |
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Vergoeding Acnebehandeling ONVZ (2018)” icon=”caret”]
Vergoeding Acnebehandeling ONVZ (2018) | ||
Aanvullende Verzekering | Vergoeding | Eigen risico |
Basisverzekering | Geen vergoeding | nvt |
Startfit | Geen vergoeding | nvt |
Extrafit | 250 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
Benfit | 500 euro per jaar | U betaalt GEEN eigen risico |
Optifit | 100% | U betaalt GEEN eigen risico |
Topfit | 100% | U betaalt GEEN eigen risico |
Superfit | 100% | U betaalt GEEN eigen risico |
Kijk op onvz.nl voor de actuele vergoedingen en voorwaarden. |
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Vergoeding Acnebehandeling Aevitea (2018)” icon=”caret”]
[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Vergoeding Acnebehandeling Promovendum (2018)” icon=”caret”]
Voor de aanvullenden pakketten Ideaal en Excellent is er een vergoeding van maximaal €185,- per kalenderjaar.
Acnebehandelingen voor de studentenverzekering worden niet vergoed.
zie Promovendum.nl voor meer informatie over de acnebehandeling vergoedingen van Promuvendum.
[/su_spoiler]
[custom-twitter-feeds hashtag=”#acne”]