Home Technologie Tweedehands auto’s: altijd een goed alternatief

Tweedehands auto’s: altijd een goed alternatief

DELEN

Bij het zoeken naar het juiste voertuig worden potentiële kopers geconfronteerd met twee problemen: enerzijds hun eigen wensen en anderzijds hun eigen budget. Afhankelijk van hoe bereid je bent om van de ene of de andere extra af te zien, kun je de prijs duwen bij het kopen van een auto.

Een tweedehands auto wordt gedefinieerd in het algemene inzicht allereerst door het feit dat hij ten minste één vorige eigenaar had en deze heeft hem ook gebruikt.

Maar afgezien van subtiele voorschriften, is het nogal belangrijk om de gebruikte auto te onderscheiden van andere voertuigen. Niet alleen invoer- en uitvoerrechten, maar ook verzekeringspremies en garantieclaims veranderen wanneer een voertuig als gebruikt wordt geclassificeerd.

De tweedehands auto had meestal minstens één of meer vorige eigenaars . De leeftijd en het aantal vorige eigenaars verhoogt natuurlijk de slijtage van het voertuig, maar: de prijs daalt! Als leidraad voor de prijsbepaling kunnen relevante portals of vergelijkbare aanbiedingen worden toegepast. Maar ze zijn alleen voor een ruwe oriëntatie. Nieuwe auto-garanties of soortgelijke beloftes zijn niet langer van toepassing op een gebruikte auto. Natuurlijk zijn er zelfs met particuliere verkopers geen vaste garanties. Gerenommeerde dealers bieden echter garanties voor gebruikte voertuigen (soms tegen een toeslag), die onverwachte reparaties  dekken. Let op de garantie! In de meeste gevallen neemt het kostenaandeel van de fabrikant af met de stijging van de kilometerteller of de leeftijd van het voertuig.

De markt voor tweedehands auto’s bieden heel veel selectie van modellen en typen in alle staten en prijsklassen. Het is niet altijd de eis dat de duurdere auto beter moet zijn. Daarom kan het zoeken naar een voertuig op de markt voor gebruikte auto’s veel langer kan duren dan kopen van een nieuwe auto.

Tweedehands auto’s: voor en nadelen

Waarom zou je een tweedehands voertuig willen kopen? Het is ouder, mogelijk zelfs uit een serie voor huidige modellen. Anderen hebben de auto al gebruikt en u weet meestal niet hoe de vorige eigenaar het heeft afgehandeld. Naast technische aspecten is de hygiëne in zo’n auto twijfelachtig.

Tweedehands auto’s verschillen aanzienlijk in vergelijking met nieuwe auto’s in prijs. De reden hiervoor is de afschrijving van een voertuig. Gemiddeld verliest één voertuig 24% van zijn waarde per jaar. Dit is een gemiddelde waarde. In feite is het waardeverlies van een auto in het eerste jaar meestal ruim 30%. De snelheid neemt dan geleidelijk af. Ongeacht dergelijke details betekent dit voor een voertuig dat 50.000 euro kost, puur wiskundig na 12 maanden, een restwaarde van 38.000 euro, na twee jaar slechts ongeveer 29.000 euro en na drie jaar slechts ongeveer 22.000 euro. Kortom, de waarde van een auto wordt om de drie jaar ongeveer gehalveerd. In absolute termen verliest de auto zijn grootste waarde aan het begin van zijn levenscyclus.

Voertuigen die al drie jaar de straat op rijden zijn meestal technisch nog steeds goed en de meeste fabrikanten geven 3 jaar of zelfs langere jaren garantie. Ook kan de auto nooit zoveel waarde verliezen in de komende jare, vooral de kleine auto’s zijn in Nederland zeer populair door de belasting voordelen en de waarde verlies niet zo groot als groete auto’s. Dit maakt gebruikte auto’s zo aantrekkelijk voor particulieren en zorgt ervoor dat er een grote markt is voor Tweedehands auto’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here