Home Mens en Gezondheid Broccoli beschermt de darm

Broccoli beschermt de darm

DELEN

Van broccoli is bekend dat het een bijzonder gezonde groente is. Omdat het fytochemische sulforafaan bevat, een zogenaamd isothiocyanaat met tal van heilzame eigenschappen. Broccoli wordt daarom als heilzaam beschouwd bij luchtwegaandoeningen, kanker en diabetes. In een onderzoek in oktober 2017 toonde de groene kool dat het ook beschermende effecten heeft op de darm. Daarom, als u regelmatig broccoli of andere koolgroenten eet, gaan de onderzoekers ervan uit dat u het risico op het ontwikkelen van een lekkende darm syndroom (leaky gut-syndroom) en chronische ontstekingsziekten kunt verlagen.

Broccoli – De helende groente voor longen, diabetes en de darm

Broccoli is een van de koolgroenten en een van de gezondste vertegenwoordigers van deze groentefamilie. Verschillende studies hebben al de gunstige effecten van broccoli aangetoond:

Broccoli bij luchtwegaandoeningen
Broccoli in overgewicht
Broccoli tegen kanker
Broccoli voor diabetes

Zelfs autistische symptomen kunnen worden verlicht door de broccoli. De broccoli in de zacht gekookte vorm is echter niet meer zo effectief, omdat de relevante actieve ingrediënten in volume worden verminderd door het koken.
Vooral effectief zijn de rauwe broccoli of broccoli spruiten. Als er broccolispruiten aan de broccoligroente worden toegevoegd , zal dit het broccoli-effect versterken.

Bescherming tegen lekkende darm syndroom

De onderzoekers van de Penn State University zeiden in juli 2017 dat broccoli ook goed is voor de gezondheid van de darm.

Een lek darmsyndroom is vaak het begin is van chronische ontstekingen. Deze ontstekingen zijn dan niet beperkt tot de darm, maar kunnen leiden tot andere chronische ontstekingsziekten zoals artritis of hartaandoeningen.

Daarom is het belangrijk om darm gezond te houden, onze lichaam kan dan zichzelf beter beschermen tegen ernstige ziekten.

Waarom broccoli de darm kan beschermen

Volgens de onderzoekers is de sleutelfiguur in dit proces een receptor in de darm die de arylkoolwaterstofreceptor (Ah-receptor) wordt genoemd. Deze receptor helpt het lichaam bij het reguleren van de reacties op bepaalde milieutoxines.
De onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in de Journal of Functional Foods , legden uit dat de groenten van de familie van de broccoli, spruitjes, kool, mosterd, tuinkers, enz. Plantaardige stoffen bevatten, de zogenaamde mosterdolie-glycosiden. In de maag worden deze stoffen afgebroken tot andere stoffen. Indolecarbazole (ICZ) wordt bijvoorbeeld gevormd.

Wanneer ICZ zich nu bindt aan de aryl-koolwaterstofreceptoren van de darmwand, behoudt het een gezond evenwicht in de darmflora, een sterk immuunsysteem en houdt het de darmwand ondoorlaatbaar voor schadelijke stoffen. Ziekten zoals verschillende kankers of zelfs de ziekte van Crohn, een chronische ontstekingsziekte die zich manifesteert in een ontstoken darmslijmvlies.
Er zijn geen bijwerkingen!

Hoewel de onderzoekers verklaarden dat overmatige en mogelijk systemische activering van deze receptoren problematisch is, veroorzaakt de broccoli-gemedieerde lokale activering van de receptoren geen enkel probleem in de darm.
De onderzoekers hadden muizen gebruikt voor hun studie. Het beschermende effect was al duidelijk toen het dieet bestond uit 15 procent broccoli. Bij mensen zou deze hoeveelheid ongeveer 3,5 kopjes broccoli per dag bedragen.

Spruitjes beschermen de darm nog beter dan broccoli

Dat klinkt volgens de onderzoekers erg veel, maar in werkelijkheid niet. Er zijn nu variëteiten van broccoli die hogere niveaus van glycosiden van mosterdolie hebben dan andere. In de studie werd zelfs een variëteit gebruikt die weinig van deze stoffen bevatte. Aangezien spruiten meer mosterdolie-glycosiden bevatten dan broccoli, zou één kopje per dag voldoende zijn om de benodigde hoeveelheid fytochemicaliën te krijgen.
Vaak worden mensen met een inflammatoire darmaandoening afgeraden vezelrijk voedsel te gebruiken. In tegenstelling tot zoals havermout (10 procent vezels), volkoren brood (6 procent vezel) of zonnebloempitten (6 procent) broccoli biedt iets minder dan 3 procent en ook zeer licht verteerbare vezels, zodat broccoli zelf zou passen in een vezelarm dieet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here