Home Mens en Gezondheid Wat te doen bij een tand ongeval?

Wat te doen bij een tand ongeval?

DELEN

Ongeveer 20 – 30% van de kinderen hebben weleens een tandartsongeval tot de leeftijd van 16 jaar. De overspanning varieert van gebroken tandheelkundige kroonstukken over scheurtjes in de tandwortel tot het volledig uitschakelen van één of meer tanden. De meeste van de bovenste voortanden worden aangetast.

Wat te doen bij een tandongeval?

Vraag in elk geval direct aandacht van uw tandarts of, in geval van ernstige verwondingen aan het gezicht, van een ziekenhuis (bij voorkeur een tandheelkundige, orale en maxillofaciale kliniek). Op de plaats van het ongeval moeten tandfragmenten of versleten tanden in elk geval vochtig worden gehouden of in een zogenaamde tandreddingsdoos (indien beschikbaar) en worden aangeboden aan de behandelende tandarts / arts. Als het ongeluk gebeurde op school, op de kleuterschool of in een sportfaciliteit, vraag dan of zo’n hulpdoos beschikbaar is. Als er een arts of spoedeisende hulparts op de locatie is, kan het zijn dat er tandfragmenten of uitgeslagen tanden zijn.

Verwaarloos zelfs niet veronderstelde onschadelijke verwondingen. Ga in deze gevallen met uw kind naar de tandarts. Vanwege mogelijke gevolgschade is dit om verzekeringsredenen ook van belang.

Controleer of uw kind tegen tetanus gevaccineerd is. In het geval van externe schaafwonden, mucosale verwondingen en het opnieuw planten van omgeslagen tanden, moet de vaccinatiebescherming tegen tetanus binnen 24 uur worden gehandhaafd of vernieuwd.

Belangrijk en wetenswaardigheden

Snijtanden worden meestal getroffen door een tandartsongeval vanwege hun positie in de tandboog. Als er zichtbaar gelaatsschade is, kan beschadiging van de tanden niet worden uitgesloten, vooral bij kinderen en adolescenten.

Tandblessures kunnen de verdere ontwikkeling van de tanden en het kaakbot aanzienlijk beïnvloeden. Direct na het ongeval kan de volledige omvang van mogelijke gevolgschade niet altijd op betrouwbare wijze worden ingeschat. Het kan zijn dat u aantal jaren naar controle moet gaan.

Permanente tanden

Voorste tandenbeschadigingen aan permanente tanden kunnen variëren van kleine of grote kroonspleten, van losraken van tanden, tot volledig verlies van tanden. Op de leeftijd van ongeveer 6 tot 9 jaar zijn de wortels van permanente tanden niet volledig gevormd. Om tandletsel en tandwortel te beoordelen, moet de tandarts een of meer röntgenfoto’s maken van de aangedane tand en aangrenzende tanden. Om de tand te behouden en ook om de verdere ontwikkeling van de tandwortels niet in gevaar te brengen, moet onmiddellijk een behandeling na het ongeval worden gestart.

De meest voorkomende zijn zogenaamde fracturen van de tandkroon. Het (pijngevoelige) breukvlak en eventueel de blootgestelde tandzenuw moeten snel worden toegediend door de tandarts. Dit kan in veel gevallen een behandeling met wortelkanalen worden voorkomen. De esthetische restauratie van de originele kroonvorm kost tijd en hoeft niet per se te gebeuren op de dag van het ongeluk. Voor dit doel kunnen aangebrachte tandfragmenten opnieuw worden gelijmd of de tand opnieuw worden opgebouwd met tandkleurige kunststofmaterialen.

Tanden met een diepe breuk die zich ver onder de tandvleesrand uitstrekt (de zogenaamde kroonwortelfractuur) kunnen alleen worden verkregen onder gunstige omstandigheden en vaak met hoge behandelingskosten.

Als de tand na het ongeval niet meer in lijn is of als hij los zit, worden de aangedane tanden weer rechtop gezet en met behulp van een gebogen draad naar de naburige tanden gespalkt. Afhankelijk van de ernst van de verwonding blijft de spalk 2 tot 4 weken zitten (in sommige gevallen langer). Bovendien is bij dit type letsel een slechter of zelfs ontbrekende circulatie van de tandzenuw te verwachten, zodat op een later tijdstip een wortelkanaalbehandeling kan worden vereist. Dit kan moeilijk en duur zijn, vooral voor tanden waarvan de wortelgroei nog niet volledig is en meerdere behandelingsessies vereisen.

Volledig uitgedoofde permanente snijtanden kunnen meestal worden herplant. Ze worden ook gestabiliseerd met een spalk gedurende 1 tot 2 weken. Het langdurig bewaren van zo’n tand hangt van verschillende factoren af. Bepalend voor een complicatievrije genezing is het overleven van de cellen op het oppervlak van de tandwortel. Dit is alleen gegarandeerd als de tijd tot herplanting zo kort mogelijk is (een paar minuten) of de versleten tand vochtig bewaard wordt. De goedkoopste oplossing is een speciale voedingsoplossing die beschikbaar is als een “tandheelkundige hulpverleningsdoos” in apotheken. Het maakt een kiemvrije en vochtige opslag van de uitgeslagen tand tot 24 uur mogelijk. Hierdoor kunnen de tandwortelvezels in leven worden gehouden tot ze opnieuw worden geïmplanteerd.

SOS-tandreddingsdoos

Zo’n tandsluitingsdoos moet aanwezig zijn op elke school, elke sportclub en elke medicijnkist.

Vermijd in ieder geval een droge opslag (bijv. In een zakdoek). Als er geen tandreddingsdoos beschikbaar is, kan koude melk een alternatief zijn. De tand kan daar maximaal een uur blijven. Als koude melk ook niet beschikbaar is, kan de aangeroerde tand gedurende korte tijd vochtig worden gehouden in water of in een plastic verpakking totdat een betere oplossing wordt gevonden. Neem onmiddellijk contact op met uw tandarts of de plaatselijke tandheelkundige hulpdienst.

Tandheelkundige verwondingen in melktanden

Bij het bladverliezende gebit komt het vooral om de snijtanden los te maken, af en toe verschijnt de tand “binnen” aangedrukt. Fracturen van de tandkronen zijn zeldzaam. De behandelingsmaatregelen zijn meestal beperkt en hebben als hoofddoel het voorkomen van extra schade aan de permanente tanden die zich nog in het kaakbot bevinden.

Omdat kleinere kinderen met melktanden vaak niet toegankelijk zijn voor moeilijke en tijdrovende behandelingen, zijn die behandelingen die de bladverliezende tand willen behouden, zelden logisch. Melktanden blijven echter slechts een beperkte tijd in de mond, zodat een geblesseerde melkfronttand ook voortijdig kan worden verwijderd door de tandarts en indien nodig. Dit heeft geen ernstige gevolgen voor het gebit en de permanente tanden.

Als de snijtanden behouden moeten blijven ondanks een onjuiste uitlijning, worden ze zorgvuldig verplaatst en indien nodig gespalkt. Melkincisors die onder gunstige omstandigheden in het kaakbot zijn geduwd, kunnen na enkele weken zelfstandig breken. Regelmatige follow-upcontroles zijn vereist om een complicatievrije cursus te garanderen.

Voor grotere tandenbreuken, die onder het tandvlees reiken, moet de tand af en toe worden verwijderd. Volledig afgestoten bladverliezende snijtanden worden niet opnieuw geplant, in tegenstelling tot permanente tanden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here